22 August 2009

Resepi Apam Ice-cream


Apam Ice Cream
credit to ''dari dapur siti''

Bahan-bahan


Bahan A:
250gm gula kastor ( Boleh dikurangkan sedikit utk kurangkan manis)
1 sudu besar ovallet
3 biji telur

Bahan B:
300gm tepung naik sendiri
1 sudu kecil baking powder

Bahan C:
200ml air ice-cream soda

Pewarna Jingga.. atau apa2 warna yg anda suka
*CT tambahkan 1 sudu kecil orange paste utk menerbitkan sedikit rasa

Cara-cara:

1. Pukul Bahan A sehingga kembang dan pekat. (5 minit dengan mixer hi-speed)
2. Ayak Bahan B ke dalam adunan telur tadi dan kaup-balikkan sehingga rata.
3. Akhir sekali, masukkan air ice-cream soda dan kacau sebati.
4. Ambil sebahagian adunan dan warnakan dengan warna jingga. (CT perisakan dengan orange paste).
5. Sudukan adunan asal ke dalam papercup dan bubuh sedikit adunan jingga.
6. Kukus selama 10min - 15min. Balut tudung pengukus dengan kain supaya air tidak menitis ke atas apam.

0 comments: